Skip to content

Over Lacrosse

Teamsport
Lacrosse is een snelle, tactische en technische teamsport. De sport is een combinatie van bekendere sporten als basketbal, (ijs)hockey, en American football en hierdoor voor veel mensen makkelijk op te pakken. Per team zijn er tien spelers (veldlacrosse) waarvan een keeper of zes spelers (boxlacrosse).

Lacrosse komt oorspronkelijk uit de VS en Canada en werd door de Native Americans gespeeld. Tegenwoordig is lacrosse een populaire collegesport in Noord-Amerika en wordt ook in Nederland sinds ruim 20 jaar steeds populairder onder (voornamelijk) studenten.

Het spel
Alle spelers hebben een stick, de ‘crosse’, met aan het uiteinde een netje waarmee een bal wordt overgegooid. Deze bal is van hard rubber en heeft het formaat van een honkbal. Het doel van het spel is bij alle varianten van lacrosse hetzelfde: de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander krijgen. Rennen met de bal in je stick is toegestaan en ieder doelpunt levert één punt op.

Tussen de heren en vrouwenvariant van lacrosse bestaan een aantal verschillen. Bij de herenvariant van lacrosse is fysiek contact toegestaan en duurt een wedstrijd vier keer 20 minuten met tussen elk kwart een korte pauze. Het team bestaat uit drie aanvallers, drie middenvelders, drie verdedigers en een keeper. Mannen dragen een helm en “protective gear” om hun bovenlichaam en armen te beschermen.

Bij dameslacrosse ligt de nadruk meer op tactiek, techniek en snelheid en is minder fysiek contact toegestaan. Daarom dragen vrouwen geen helm of “protective gear” maar wel een bitje en, afhankelijk van de voorkeur van de speelster, een beschermbril (lacrosse goggles) om ogen en gezicht tegen bal en stick te beschermen. In tegenstelling tot de mannenvariant mogen vrouwen enkel met hun stick op de stick van hun tegenstander slaan (“checken”) als er een bal in het netje zit. Op deze manier kan de bal van het andere team afgepakt worden. Checks dicht bij het hoofd van de tegenstander of van onder worden “dangerous check” genoemd en zijn niet toegestaan. De wedstrijd duurt vier keer 15 minuten met korte pauzes tussen elk kwart. De samenstelling van het team is hetzelfde als bij de mannenvariant.

Bij zowel de mannen als de vrouwenlacrosse is er een circel (de “crease”) om de goal getekent waarin de spelers van het aanvallende team niet terecht mogen komen. Bovendien mag er bij lacrosse altijd gewisseld worden via de “sub box”, een speciaal vak aan de zijlijn. Lacrosse is een hele snelle sport met nauwelijks pauzes waardoor ook vaak tijdens een aanval gewisseld wordt.

Ondergrond
Er wordt gespeeld op gras of kunstgras ter grootte van een hockeyveld. Bij gebrek aan meerdere officiële lacrossevelden wordt er in Nederland dan ook op hockey- en voetbalvelden gespeeld.

Translate »